عنوان مجموعه اشعار : رباعی
شاعر : احسان اسلامی
عنوان شعر اول : شکرخداتا که جان داری به تن شکر خدایت را بکن
چون شود فردا فکر فردایت را بکن
در هیاهوی دنیا زآخرت غافل مشو
مال دنیا رفتنیست فکر سرایت را بکن
عنوان شعر دوم : امام زمانمولا دلم گرفته و بهانه میگیرد
اشکم مدام شما را نشانه میگیرد
گر به دلم نگاهی کنی مولا جان
آن لحظه نهال شادیم جوانه میگیرد
عنوان شعر سوم : امام زمانآقا بجزء تو مددکار ندارم
تنها میان تنها کار ندارم
هر لحظه بیاد تو هستم آقا
جزء تو با کسی کار ندارم
سلام دوست عزیز. به پایگاه نقد شعر خوش آمدید. کار خوبی کردید که نوشتههایتان را برای نقد فرستادید. با راهنمایی دوستان شاعرم پیشرفت سریعتری خواهید داشت. خودتان گفتید که با قالبهای شعر اصلاً آشنایی ندارید و سعی کردهاید رباعی بنویسید. برای اینکه بتوانید شعر بنویسید، در زمینههای مختلف به مطالعات زیادی نیاز دارید اما من سعی میکنم اطلاعات اولیهای به شما بدهم تا کمی مسیرتان را نزدیکتر کنم.
غزل، قصیده، مثنوی، رباعی، دوبیتی و قالبهای دیگر شعر فارسی از قدیم همراه ما بودهاند و هنوز هم در همان قالبها شعر مینویسیم. برای اینکه یک نوشته به شعر تبدیل شود، ظرافتهای زیادی نیاز است. شعر ویژگیهایی دارد که آن را از غیرشعر متمایز میکند. شعر در هر کدام از قالبها هم ویژگیهای خاص خودش را دارد. قبل از اینکه بخواهیم به درونمایه و مضمون شعر بپردازیم، باید نوشتهمان قیافۀ یک شعر را داشته باشد. وزن، عروض و قافیه ویژگیهای اولیۀ شعر در قالبهای کهن است که باید بهدرستی رعایت شود تا نوشتهمان قیافۀ یک شعر را به خودش بگیرد. رعایت کردن وزن شعر باعث میشود که مصرعها منظم شوند و موسیقی شعر شکل بگیرد. شعر فارسی وزنهای مختلفی دارد که باید کمکم با آنها آشنا شوید. در آثار ارسالی شما، فقط مصرع اولی که نوشتهاید موزون است؛ یعنی به جز «تا که جان داری به تن شکر خدایت را بکن» باقی خطوط نوشتۀ شما وزن ندارد. دقت کنید که این خط هم فقط وزنش درست است، یعنی تا شعر شدن راه زیادی دارد؛ اما تا وزن و قافیۀ یک نوشته درست نباشد، نمیتوانیم به سراغ باقی ظرافتهای شعری برویم. ضمناً برای نوشتن رباعی به وزن خاصی نیاز داریم. همین که شعر ما دو بیت داشته باشد رباعی یا دوبیتی نیست! رباعی برای خودش و دوبیتی هم برای خودش وزن مخصوصی دارد. به جز بعضی از قالبها که وزن ویژهای دارند، سایر قالبها را میشود با وزنهای مختلف نوشت و فقط این مهم است که تمام مصرعهای یک شعر، با یک وزن نوشته شده باشد. دربارۀ قافیه هم احتمالاً اطلاعات مختصری دارید اما آن هم کافی نیست و برای درست نوشتن قافیههایتان هم به مطالعه نیاز دارید. کتاب «روزنه» نوشتۀ محمدکاظم کاظمی میتواند منبع خوبی برای مطالعه باشد و اطلاعات کافی را در این زمینه تأمین کند. علاوه بر کتاب روزنه یا منابع دیگری که برای وزن و قافیه راهنمای شما هستند، شعر هم بخوانید. از اشعار شاعران خوب امروزی زیاد بخوانید. موقع خواندن اشعار به وزن و آهنگ و موسیقی آن توجه کنید. وقتی که زیاد شعر بخوانید، وزن آنها کمکم در ذهن شما ثبت میشوند و موقع نوشتن کار شما را سادهتر میکند.
امیدواریم که با تلاش و مطالعۀ بیشتر، به زودی آثار بهتری از شما ببینیم و شاهد پیشرفت شما در این زمینهها باشیم. برایتان آرزوی موفقیت و سلامتی دارم.